Herpangina nedir? Herpangina’lı, Enterovirüs grubu virüsün neden olduğu yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Ağız tavanında ve boğazın arkasında küçük, kabarcık benzeri ülserlerle karakterizedir. Enfeksiyon aynı zamanda ani bir ateş, boğaz ağrısı,
baş ağrısı ve boyun ağrısına neden olabilir. Herpangina’lı, çocukları sıklıkla etkileyen başka bir viral enfeksiyon türü olan el ayak ağzı hastalığına (HFM) benzer. Her iki koşul da enterovirüslerden kaynaklanır. Enterovirüsler tipik olarak gastrointestinal sistemi etkileyen, ancak bazen vücudun diğer bölgelerine yayılmış bir virüs grubudur. Normalde, vücudun bağışıklık sistemi enfeksiyona karşı savaşacak antikorlar üretir. Antikorlar virüsler ve bakteriler gibi zararlı maddeleri tanıyan ve yok eden proteinlerdir. Bununla birlikte, bebekler ve küçük çocuklar uygun antikorlara sahip olma olasılıkları daha düşüktür, çünkü henüz gelişmemişlerdir. Bu onları enterovirüslere karşı daha hassastır. Herpangina'ya neden olan virüs grupları çok bulaşıcıdır. Neyse ki, semptomlar tedavi edilebilir ve genellikle 7-10 gün içinde temizlenir.
Herpangina'nın Belirtileri Nelerdir? Ani başlayan ateş Boğaz ağrısı Baş ve boyun ağrısı Şişmiş lenf bezleri Yutma zorluğu İştahsızlık Bebeklerde ağızda salya artışı, kusma Ağız ve boğazın arkasındaki küçük ülserler, enfeksiyondan yaklaşık iki gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Açık gri renktirler ve çoğunlukla kırmızı bir kenarlığa sahiptirler. Ülser genellikle yedi gün içinde iyileşir. Ağız yarası veya beş günden uzun süre boğaz ağrısı 38 C° üzerinde veya dirençli ateş varlığı Dehidrasyon belirtileri, kuru ağız, gözyaşı eksikliği, İdrar çıkışında azalma, Koyu renkli idrar durumun ciddiyetinin gösterir bu gibi durumda bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.
Herpangina'ya nedeni nedir? Herpangina'ya genellikle A grubu coxsackievirusler neden olur. Bununla birlikte, aynı zamanda B grubu coxsackievirüsler, enterovirüs 71 ve echovirüs de neden olabilir. Bu virüsler oldukça bulaşıcıdır ve özellikle okullarda ve çocuk bakım merkezlerinde kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Bulaşıcılık enfeksiyonun ilk haftasında en yüksek seviyededir. Herpangina’lı tipik olarak fekal oral(dışkı maddesi ile temas yoluyla) iletilir. Enfeksiyon, enfekte kişilerin hapşırıkları veya öksürüklerinden gelen damlalarla temas yoluyla yayılabilir. Bu, fekal parçacıklar veya bulaşmış bir kişinin damlacıklarıyla kontamine olan bir şeye dokunduktan sonra ağzınıza dokunursanız, herpangini alabileceğiniz anlamına gelir. Virüs birkaç gün boyunca tezgah üstü ve oyuncak gibi yüzeylerde ve nesnelerde yaşayabilir. RİSK FAKTÖRLERİ Herpangina’lı herkesi etkileyebilir, ancak en sık 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Özellikle okula, çocuk bakım tesislerine veya kamplara devam eden çocuklarda görülür. herpangina geliştirme riski yaz ve sonbahar döneminde daha yüksektir.
TANI Herpangina'nın yol açtığı ülserler benzersiz olduğundan, doktorunuz genellikle bu durumu fizik muayene ile teşhis edebilir. Özel teşhis testleri genellikle gerekmez TEDAVİ Tedavide birincil hedef semptomları, özellikle de ağrıyı azaltmak ve yönetmektir. Özel tedavi planınız yaş, belirtiler ve belirli ilaçlara karşı tolerans dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Herpangina viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotikler etkili bir tedavi şekli değildir. Bunun yerine, İbuprofen veya asetaminofen: grubu ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ilk tercihtir Bu ilaçlar herhangi bir rahatsızlığı hafifletebilir ve ateşi azaltabilir. Çocuklarda ve gençlerde viral enfeksiyon belirtilerini tedavi etmek için aspirin kullanmayın! Bu, hayatı tehdit eden, karaciğer ve beyinde ani şişme ve iltihaplanma ile sonuçlanan Reye sendromuyla bağlantılı. (reye sendromu) Tropikal anestezikler: Lidokain gibi belirli anestezikler boğaz ağrısı ve herpangina ile ilişkili diğer ağız ağrısı için rahatlama sağlayabilir Sıvı alımının artması: İyileşme sırasında, özellikle soğuk süt ve suda bol miktarda sıvı içilmesi önemlidir. Meybuz türü dondurmalar ve soğuk yiyecekler yemek de boğaz ağrısı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Asitli ekşi ve sıcak içecekler şikâyetleri artırır.Tedavi ile semptomlar yedi gün içinde kalıcı etkileri olmaksızın ortadan kalkar. ÖNLEME İyi hijyen uygulaması herpanginayı önlemenin en iyi yoludur. Özellikle yemeklerden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi her zaman iyice yıkamanız gerekir. Mikropların yayılmasını önlemek için hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız da önemlidir. Çocuklarınıza da aynı şeyi yapmalarını öğretin. Herpangina'lı bir bebeklerde, eller sık sık yıkanmalı özellikle de perianal temizliği önemlidir.