Günümüzde anne ve babaları en çok tedirgin eden şey, çocuklar büyürken onları yabancılara karşı korumak. Çocuklarımız kendilerini tek başlarına koruyabilecek yaşa gelene kadar, güvenliklerini sağlayabilmek için bazı adımlar atmak gerekiyor. Çocukların, yabancılara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek için önemli noktaları derledik. Bu tavsiyeleri önce anne -babalar dikkate almalı ve çocuklarla tehlikeli durumların ne olduğu konusunda konuşulmalıdır.
1. Çocuğunuzun adını kişisel eşyalarına yazmayın;
2. Çocuklarımıza yabancıların arabalarına binmemeleri gerektiğini öğretiyoruz. Bu çok önemli bir nokta. Ancak çocuğunuz bir kural daha öğrenmeli. Eğer bir araba yaklaşıyorsa ve arabanın içerisindeki kişiler kendisine seslenip takip ediyorsa, arabanın tersi yönünde hızlıca koşmalıdır. Ve hemen yardım çağırmalıdır.
3. Birisi çocuğunuza "Gel benimle, seni anne ve babana götüreceğim " derse, çocuğunuza ona anne ve babanın isimlerine sormayı öğretin. Çocuğunuzla acil durumlar için aranızda bir şifre belirleyin. Bu şifre, başkanlarının tahmin edemeyeceği bir şey olsun. Eğer onu okuldan siz değil başkası alacaksa bu şifreyi sormasını isteyin.
4. Çocuğunuzu GPS ile takip edin. Artık günümüz teknolojileri buna imkan tanıyor. GPS uygulamaları sayesinde, çocuğunuzun nerede olduğunu bilebilirsiniz.
5. Acil durum cihazları kullanın.
6. Çocuğunuza bir yabancı tarafından tutulduğunda veya dokunulduğunda ona kötü davranması gerektiğini öğretin. Bağırmak, ısırmak, tekme atmak gibi... Kulağa korkunç gibi gelse de bu davranışlar dikkat çekmesini sağlayabilir. Burada ilk yapılması gereken şey çocuğun yüksek sesle 'Onu tanımıyorum, beni götürmeye çalışıyor' şeklinde bağırmasıdır.
7. Çocuğunuz yabancılarla konuşmak zorunda olmadığını öğretin. Konuşma 5-7 saniyeden daha uzun sürerse, hemen güvenli bir yere gitmesi gerektiğini söyleyin. Konuşma sırasında çocuğun yapancıyla arasında 6,5 metrelik bir mesafe olması gerektiği, yabancı yaklaşmaya çalışırsa geri adım atması gerektiğini uygulayarak öğretin.Ve aradaki mesafeyi koruması gerektiğini vurgulayın.
8. Çocuğunuz eğer asansöre binecekse bir yabancıyla binmemesi gerekir. Çocuğunuza beklemesini öğretin. Asansöre biriyle binmemesi ona bir mazeret bulun. Eğer asansöre binmesi için ısrar edilirse 'asansöre yalnız veya tanıdıklarımla binmeliyim' demesini öğretin. Eğer, bir yabancı çocuğunuzu asansöre sürüklemeye çalışırsa, başkaları gelene kadar çığlık atmasını ve ısırmasını söyleyin.
9. Evde kapı çalındığında hemen açmaması gerektiğini, bazen kapıdaki gözetleme deliğinden görülemeyeceğini ve 'kim o' sorusuna cevap gelmeme durumunu anlatın. Anne – babasının evde olmadığını söylememelidir. Eğer yabancı, kapıyı açması için çok ısrar eder veya kapıyı açmaya çalışırsa hemen size veya komşulara telefon etmesi gerektiğini öğretin.
10. Her evde bulunan internet yoluyla da kötü insanlarla karşılaşabilir. Çocuklarınızı özellikle online oyun ve sohbetlerden uzak tutun. Çocuğunuza, internetteki bir yabancıya asla kendi telefon numarasını, adresini, veya ismini söylememesi gerektiğini hatırlatın. Ayrıca kendisine gelen online davetleri hemen ailesine bildirmelidir.