YENİ BİR ARAŞTIRMA ORTAYA ÇIKTI!
Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, korona geçiren kişilerin koku duyularında değişikler olduğu ortaya çıktı. Ancak hastalığı geçirdikten sonra 6 ay boyunca koku alınamıyor. Bununla birlikte konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, ''Kadınlar 71, erkekler ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazanıyor. Ancak erkekler yanık lastik, kadınlar ise çürümüş soğan kokusu alıyor. Bu, literatürde olan bir koku bozukluğu, tedaviye yönlendiriyoruz'' şeklinde ifade ettiler.
Akdeniz Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş, Dr. Murat Duyan ve aralarında uzman hekimlerin de bulunduğu ekiple yapılan araştırmada, koronavirüs geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığı, ancak hastalık geçirildikten sonraki 6 ayın ardından, kokuları farklı algılama olasılığının daha yüksek olduğu gerçeğini ortaya koydu. Araştırmada koronavirüs geçiren kişilerin koku duyularını yeniden kazandıklarını fakat erkelerin yanık lastik kokusu, kadınların ise çürümüş soğan kokusu aldığı ortaya çıktı.
Dr. Murat Duyan, ''Tıp dilinde 'anozmi' olarak adlandırılan bu durum, birçok araştırmaya da konu oldu" dedi. Dr. Duyan, "Koku algı bozukluğu saptadığımız hastalarımızı klinik çalışma olarak uluslararası bir tıp dergisine gönderdik. Çalışmamız yayımlandı. Kovid-19 ile enfekte olduktan sonra total koku kaybı olan anozmi gelişebiliyor. Erkek hastalar, total koku kaybı olduktan 87 gün sonra koku almaya başlıyor. Burada ilginç olan aldığı tüm kokuların yanmış lastik kokusunu anımsattığını ifade etmesi. Kadın hastamız ise koku kaybından yaklaşık 72 gün sonra koku almaya başladı. Fakat aldığı kokuların çürümüş soğan kokusunu anımsattığını ifade etti'' ifadelerini kulandı. Buna ek olarak Duyan, ''Yaklaşık 5-6 ay geçmesine rağmen koku alma bozukluğu halen hastalarımızda devam etmektedir. Hastalarımızı koku alma fonksiyon kaybı nedeniyle KBB bölümündeki hekim arkadaşlarımıza koku eğitimi almak üzere yönlendirdik'' açıklamasında bulundu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Şiir Dostları