26 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C

KULAK İ-LT-İH-ABINA İYİ GELEN BİTKİLER

Kulak İltihabına İyi Gelen Bitkiler

Kulak İ-lt-ih-abına İyi Gelen Bitkiler

22 Aralık 2018 Cumartesi 20:23

Tıp dilinde “otitis media” olarak adlandırılan kulak iltihabı, hemen hemen her yaş grubunu etkileyen ancak çoğunlukla çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Kulak iltihabı genellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Burun ve boğazda meydana gelen iltihap, östaki borusu yoluyla orta kulağa kadar ilerleyebilir.

1-20181222202543.jpg

Kulak enfeksiyonun çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülmesinin nedeni ise çocuklarda östaki borusunun kısa olmasıdır. Bu nedenle daha kolay tıkanabilir ve enfeksiyon bir anda orta kulağa kadar ulaşabilir. Kulak enfeksiyonu belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir an önce KBB uzmanına başvurulmalısınız. Kulak enfeksiyonu tedavisinde öncelikle ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip ilaçlar kullanılır. Daha sonra ise iltihaba neden olan unsurlar ortadan kaldırılır. Ağrı kesicilerin yanı sıra antibiyotik, kulak damlaları veya ağız yoluyla alınan antibiyotikler kullanılır. Kulak iltihabı tedavisini bitkilerle destekleyebilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalı ve gereken onayı aldıktan sonra bitkisel ürünler kullanmalısınız. KULAK İLTİHABINA İYİ GELEN BİTKİLER NELERDİR? Sarımsak Suyu Kulak iltihabı denilince akla ilk gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biri sarımsak suyudur. Oldukça güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, iltihabın kurumasına yardımcı olur ve iltihaba bağlı ağrının azalmasını sağlar. Antibiyotik özelliğinin yanı sıra antibakteriyel özelliğe de sahip olan sarımsak, kulak enfeksiyonuna karşı birebirdir.

2-874.jpg

Sarımsak suyu ile kulağınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kulak enfeksiyonu ile karşılaşmanız durumunda 1-2 diş sarımsağı ezip suyunu kulağınıza damlatabilirsiniz. Sarımsak suyunun yanı sıra sarımsak yağından da faydalanabilirsiniz. Sarımsak yağını çok az ısıttıktan sonra küçük bir damlalık yardımıyla kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulağınıza sarımsak yağını damlattıktan sonra yaklaşık 15 dakika bekleyin ve daha sonra başınızı diğer yana çevirerek yağın akmasını sağlayınız. Eğer her iki kulağınızda da iltihap söz konusu ise diğer kulağınıza da aynı işlemi uygulayınız. Kulak enfeksiyonuna iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri ise soğan suyudur. Tıpkı sarımsakta olduğu gibi soğan da çok güçlü bir antibiyotiktir. Bu özelliği sayesinde kulak iltihabına karşı oldukça etkilidir. Kulak iltihabına karşı çiğ soğan suyundan kulağınıza birkaç damla damlatın ve kulak çubuğu ile kulağınızı temizleyin. İltihap azalana kadar yaklaşık 1-2 gün boyunca aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Bir başka yönteme göre küçük boy bir soğanı doğrayın ve yaklaşık 10 dakika boyunca fırında ısıtın. Fırınlama işleminden sonra soğanların soğumasını bekleyin ve suyunu çıkarın. Yan yatar pozisyondayken elde ettiğiniz sudan kulağınıza 2-3 damla damlatın. 15 dakika bu pozisyonda bekletikten sonra kafanızı ters yöne çevirerek suyun akmasını sağlayın.

3-630.jpg

Bu sayede kulağınızdaki iltihabın kurumasını sağlayabilirsiniz. Elma Sirkesi Şifa kaynağı olarak nitelendirilen elma sirkesi, birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunmaktadır. Kulak enfeksiyonu nedenlerinden biri de mantarlardır. Mantardan kaynaklanan kulak enfeksiyonlarına karşı elma sirkesinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca kulak enfeksiyonunun östaki borusuyla bir ilgisi varsa elma sirkesi ile garagara da yapabilirsiniz. Bir miktar elma sirkesini aynı miktarda su veya alkolle karıştırdıktan sonra bir parça pamuğu bu karışıma batırın. Pamuğu kulağınıza tıkaç şeklinde tıkayın. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra pamuğu çıkarın ve kulağınızın üzerine yatarak sıvının kulağınızdan akmasını sağlayın. Daha sonra fön makinesi yardımıyla kulağınızı iyice kurutun. Fesleğen Kulak iltihabı tedavisine katkı sağlayan bitkilerden bir diğeri fesleğendir. Salatalardan yemeklere kadar pek çok alanda kullanılan fesleğen, vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diğer doğal tedavi yöntemlerinden farklı olarak fesleğen suyunu kulağınızın dış kısmına uygulamanız önerilmektedir. 4-5 adet Hint fesleğeni yaprağını ezerek suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz suyu kulağınızın dış kısmına sürün.

4-386.jpg

Ayrıca birkaç damla Hint fesleğinini aynı orandaki Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak kulak enfeksiyonu tedavisinde kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz yağ karışımını bir parça pamuk yardımıyla kulağınızın dış kısmına ve çevresine sürebilirsiniz. Ancak gerek fesleğen yaprağı suyunu gerekse yağını kulağınızın içine kaçırmamaya dikkat ediniz. Bu tedaviyi günde iki kez tekrarlayabilirsiniz. Zeytinyağı Binbir derde deva olan zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunan zeytinyağı, şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Zeytinyağının fayda sağladığı alanlardan bir diğeri ise kulak iltihabıdır. Kulak kirinin bakteri veya mantar kaparak östaki borusunu tıkaması sonucunda kulak iltihabı meydana gelir. Kulak iltihabının yaygın nedenlerinden biri olan bu sorunu zeytinyağı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Hafif ısıttığınız zeytinyağını kulağınıza birkaç damla şeklinde damlatınız. Bu sayede kulağınızda biriken kir yumuşayacaktır. Kulak çubuğu yardımıyla kulağınızdaki kiri temizleyebilirsiniz. Ancak kiri geriye itmemeye özen gösteriniz.

1-20181222202543.jpg

UYARI ! Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA