03 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

BÖBREKLERİNİZİN DÜZGÜN ÇALIŞMADIĞINA İLİŞKİN 10 İŞARET

Böbreklerinizin Düzgün Çalışmadığına İlişkin 10 İşaret

Böbreklerinizin Düzgün Çalışmadığına İlişkin 10 İşaret

03 Aralık 2018 Pazartesi 23:16

Zihnimiz her gün tonlarca bilgiyi işler, bedenlerimiz binlerce eylem gerçekleştirir. Bu yoğun tempo sebebiyle vücudunuzun gönderdiği bazı sinyalleri kaçırabiliriz. Ve bu sinyalleri dikkate almamanın sonuçları ciddi olabilir. 10. Uyku bozukluğu Böbrekleriniz düzgün çalışmadığında, toksinler idrarla vücuttan tamamen çıkmaz ve kanda kalır.

1-851.jpg

Artan toksin seviyesi uykuya dalmayı zorlaştırır. Bu nedenle daha az uyku çektiğinizde, böbrek fonksiyonlarının azalma ihtimali var demektir. Uyarı: Kronik Böbrek Hastalığı olan insanlar uyku apnesine daha sık maruz kalırlar. Uyku apnesi, uyurken nefesin bir veya daha fazla durmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu duraklamalar birkaç saniyeden bir dakikaya kadar sürebilir. Her duraklamadan sonra, normal nefes alma yüksek sesle geri döndürülür(horlama). Sürekli ağır horlama yaşıyorsanız,Bu doktora görünme vaktinizin geldiğini gösteriyor. 9. Baş ağrısı, yorgunluk ve genel zayıflık Sağlıklı ve düzgün işleyen böbrekler, vücudumuzda bulunan D vitaminini, güçlü kemikleri korumak ve Eritropoietin (EPO) adlı bir hormonu üretmek için dönüştürürler.

2-737.jpg

Bu hormon, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Böbrekler düzgün çalışmadığında daha az EPO üretirler. Kırmızı kan hücrelerinin azalması (oksijen taşıyanlar), kaslarınızın ve beyninizin hızlı yorgunluğuna neden olur. Uyarı: Kronik Böbrek Hastalığı olan insanlarda anemi görülür. Normal böbrek fonksiyonlarının % 20 ila % 50’sinde anemi gelişmeye başlayabilir. Yeterince dinlenip uyuyorsanız, ancak buna rağmen yorgunluk, düşük enerji seviyeleri ve genel zayıflık hissetmeye devam ediliyorsa, gecikmeden doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. 8. Kuru ve kaşıntılı deriye sahip olmak Sağlıklı böbrekler, kandaki atıkları ve ekstra sıvıları atarak, kırmızı kan hücrelerini üretmeye yardım eder ve vücudunuzdaki uygun mineral miktarını koruyarak muazzam işler yapar. Kaşıntılı ve kuru cilt, böbreklerin kemik ve böbrek hastalığına neden olabilecek mineral ve besin maddelerinin doğru dengesini sağlamaktaki başarısızlık sinyalini verir. Uyarı:

3-531.jpg

Kuru ve kaşıntılı cildiniz varsa, daha fazla su içmeye özen gösterin. Unutmayın, kaşıntı için herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Bazı ilaçların potansiyel olarak böbrek işlevinize zarar verebilecek maddeler bulunur. 7. Kötü nefes ve metalik tecrübe Atık kanda biriktiğinde, yiyecek tadını değiştirir ve ağzınızda metalik bir tat bırakır. Kötü nefes kokusu, kan dolaşımında çok fazla toksin ve kontaminasyona sahip olduğunun başka bir işaretidir. Dahası, et yemekten de vazgeçebilir ve iştahınızı genel olarak kaybedebilirsiniz; bu da sağlıksız kilo kaybına neden olabilir. Uyarı: Yiyeceklerin metalik bir tada (zayıf ağız sağlığına karşı alerjilerden) sahip olmasının çeşitli nedenleri vardır . Normal olarak, kabul edilen bir nedenden dolayı varsa ağızdaki metalik tat geçici olur. Metalik Tat hala devam ederse, doktorunuza danışmalısınız. 6. Nefes darlığı Böbrek hastalığı ile nefes darlığı arasındaki ilişki , özellikle küçük hareketlerden sonra, iki faktörde kaynaklanıyor.

4-317.jpg

Birincisi, böbrekler düzgün çalışmadığında, vücuttaki ekstra sıvı akciğerlere girer. İkincisi, anemi vücudunuzu oksijenden yoksun bırakır ve bu nefes darlığı ile sonuçlanır. Uyarı: Böbrek yetmezliği, astım ve akciğer kanseri veya kalp yetmezliği nedeniyle nefes darlığı yaşanabilir. Çok az çaba harcadıktan sonra sürekli nefes aldığınızı fark ederseniz hemen doktorunuza danışmalısınız. 5. Ayakta, Ayak Bileğinde ve Ellerde Şişme Düzgün çalışmayan böbrekler vücudu ekstra sıvılarını dışarıya atamazlar. Bu sıvı, ayak bilekleri, ayaklarınız ve ellerinizde şişmeye neden olan sodyum retansiyonuna neden olur. Vücudunuzun alt kısımlarının şişmesi kalp ve karaciğer hastalıkları veya bacak ven problemlerini de gösterebilir. Uyarı: Bazen ilaç almak, tuzu azaltmak ve vücudunuzdaki aşırı miktarda sıvı almak şişmeyi önleyebilir. Eğer yardımcı olmazsa, ayrı bir tedaviye ihtiyacınız var demektir. 4. Sırt ağrısı Böbrek yetmezliği, genellikle göğüs kafesinin hemen altında bulunan sırt ağrısına neden olabilir. Kasık veya kalça bölgesinin önünde hissedilebilir. Sırt ve bacak ağrısı, böbrek kistleri, böbreklerde oluşan sıvı dolgulu keselerden dolayı meydana gelebilir ve bu polikistik böbrek hastalığının bir sonucudur.

1-851.jpg

Uyarı: Böbrek yetmezliğinden kaynaklı sırt ağrısı beraberinde, hastalık hissi, kusma, yüksek vücut ısısı ve sık idrara çıkma varsa, normal sırt ağrısı değil böbrek probleminden kaynaklı bir ağrı söz konusudur, yerel ve aniden olur. Sırt ağrısı yaşıyorsanız ve ağrı kesici haplar etkisiz ise, doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. 3. Şiş gözler Böbreklerinizin filtre sisteminin hasar gördüğüne ilişkin erken bir işaret, göz çevresindeki şişliktir. İdrarda bulunan proteinin başlangıcıdır. Göz çevresindeki şişlik, böbreklerinizin idrar içine çok miktarda protein sızdırması ve vücuda dağıtılması ile açıklanabilir. Uyarı: Vücudunuzda yeterli miktarda dinlenme ve protein alınması konusunda eminseniz, ancak buna rağmen gözlerinizin etrafında şişlik hissi devam ediyorsa, doktorunuza randevu almanızı tavsiye ederiz. 2. Yüksek tansiyon Dolaşım sisteminiz ve böbrekleriniz birbirine bağlıdır. Böbreklerin atık ve ekstra akışkanları kandan filtreleyen küçük nefronları vardır. Kan damarları hasar görürse kanınızı filtreleyen nefronlar yeterli oksijen ve besleyici madde alamaz. Bu nedenle yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğinin önde gelen ikinci nedenidir. İpucu: Böbrek yetmezliğinizden kaçınmak için yüksek tansiyonunuzu yönetmeyi öğrenin. Kırmızı kan hücrelerinin üretimine girdiği için folik asit açısından zengin yiyecekleri tüketin bu anemiyi önlemeye yardımcı olabilir.

2-737.jpg

1. İdrar değişiklikleri Böbrekleriniz idrarın üretilmesinden ve atıkların atılmasından sorumludur. İdrar sıklığı, koku, renk ve görünümü değişiklikleri dikkate alınmamalıdır. Genel değişiklikler şunları içerir: Özellikle gece boyunca idrar yapma ihtiyacı arttı. Günde 4 ila 10 kez arasında olan herhangi bir yer normal kabul edilir. İdrarda kan görmek. Sağlıklı böbrekler, idrar üretmek için kan dolaşımını filtrelemektedir, ancak filtre hasar gördüğünde kan hücreleri idrar içine “pırasa” atmaya başlayabilir. Köpüklü idrar yaşıyor. İdrarın içindeki kabarcıklar, özellikle gittiklerine kadar birkaç kez yıkamayı gerektiren kabarcıklar, istenmeyen proteinin idrarda olduğunu gösterir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA